جمعه

ترکیه نا امن ترین کشور جهان !


در تمام کشورهای جهان پلیس عامل اصلی ایجاد امنیت برای شهروندان است ، اما در ترکیه خود پلیس ها هم امنیت ندارند !
به گزارش آناتولی روسای پلیس استانبول ، آنکارا ، آناتالیا و شهرهای شرق و جنوب شرق ترکیه با صدور دستورالعمل های حفاظتی از ماموران پلیس خواسته اند تا در هنگام شب از تردد در مناطق تاریک و دورافتاده و حاشیه شهرها خودداری کرده و به هیچ وجه از کسی غذای تعارفی دریافت نکنند !
روز 22 اوت در شهر توریستی آناتالیا یک اتومبیل پلیس هدف تیراندازی تروریست ها قرار گرفت و چند افسر پلیس به شدت زخمی شدند . امروز هم هشت مامور دیگر پلیس هدف حمله مخالفان دولت ترکیه قرار گرفتند.
علیرغم عذرخواهی کتبی و رسمی اردوغان از ولادیمیر پوتین و دستور رئیس جمهوری روسیه برای از سرگیری پروازهای هوایی از روسیه به مقصد ترکیه ، همچنان گردشگران روس از رفتن به ترکیه خودداری می کنند .
وزیر دارایی ترکیه می گوید حوادث تروریستی و کاهش آمار گردشگران ورودی به ترکیه هتلداران این کشور را با خطر ورشکستگی کامل روبرو ساخته و در نتیجه قطع رابطه اقتصادی با روسیه ، و بروز ناامنی در ترکیه ، و کاهش تعداد گردشگران خارجی ؛ بیش از یکصد و پنجاه میلیارد دلار به اقتصاد ترکیه آسیب رسیده است !
نشریات روسی مردم را از سفر به ترکیه منع می کنند و می نویسند : " پلیس ترکیه وقتی نمی تواند امنیت خودش را تامین کند چطور می تواند امنیت گردشگران خارجی را تامین نماید ؟!
شایان ذکر است که تاکنون کمتر اخباری از حملات تروریستی به مراکز گردشگری آناتالیا منتشر شده بود اما اکنون با درگیری های تروریستی در آناتالیا ، این شهر ساحلی هم مانند سایر نقاط ترکیه نا امن شده و گردشگران از سفر به آناتالیا خودداری می کنند .
داعش با انتشار اعلامیه رسمی از خارجیان خواسته است تا به ترکیه سفر نکنند. داعش در این اطلاعیه شهرهای ساحلی ترکیه نطیر آناتالیا و استانبول را که مورد توجه گردشگران هستند منطقه جنگی اعلام کرده است .
در هفته های اخیر حملات زیادی به گردشگران خارجی صورت گرفته و سه توریست آلمانی و ایتالیایی توسط داعش در آناتالیا ربوده شده اند.


خارج کردن نفتکش از کشور به روش انباری !

بنا بر گزارش های منتشر شده اخیر ، هشت فروند نفتکش عظیم مملو از نفت خام در دولت کربلایی محمود قاچاقی از کشور خارج و مفقود شده است !
پدر و دختری سوار بر قطار مسافری، با چند گردنبند و دستبند و انگشتر جواهرنشان غیر مجاز که در داخل چمدان بزرگی جاسازی کرده بودند در حال عبور از مرز بودند که متوجه شدند ماموران مبارزه با کالاهای قاچاق سرگرم بازرسی تک تک کوپه ها و مسافران هستند .

پدر در فکر بود که الان ماموران به کوپه آنها می رسند و جواهرات قاچاق را کشف می کنند و راه چاره ای به عقلش نمی رسید .

دختر از پدر خواست تا چند لحظه ای از کوپه بیرون برود . بعد از چند لحظه ماموران به کوپه آنها رسیدند و سرگرم بازرسی از چمدان و اشیاء همراه آنها شدند ، ولی هیچ چیز پیدا نکردند و رفتند !
بعد از رفتن ماموران مبارزه با قاچاق ، پدر از دخترش پرسید : " آنهمه جواهرات را کجا پنهان کردی که ماموران موفق به پیدا کردنش نشدند؟ " 
و دخترک آهسته و با خجالت محل مخفی کردن جواهرات را به پدرش گفت !
پدر که از هوش و ذکاوت و امکانات ( ! ) دخترش خوشحال به نظر می رسید خطاب به دختر گفت: " خدا رحمت کند مادرت را . اگر زنده بود چمدان را هم درسته جا می داد !! "
به این روش قاچاق که در ایران هم مرسوم بوده و هست روش " انباری " می گویند و قاچاقچیان با گذاشتن مواد در داخل یک ظرف استوانه ای یا درون کیسه پلاستیک ، آنرا داخل قسمت تحتانی بدن خود کرده و از مراکز کنترل عبور می دهند و پس از عبور از منطقه تحت کنترل آنرا دفع می کنند !
با گم شدن چند دکل نفتی در روز روشن و در برابر چشم ماموران زبده و کنترل های سفت و سخت مرزی ، حالیه معلوم شده است که دولتمردان قبلی برای خارج کردن دکل های نفتی از روش قدیمی "انباری" استفاده کرده و دکل ها را به قسمت تحتانی خود فرو و پنهان کرده و به خارج کشور برده اند !
ایضا وقتی مرزبانان دریایی و بالاترین مقامات دریایی جمهوری اسلامی می گویند هیچ شناوری نمی تواند بدون اطلاع ما از تنگه هرمز عبور کند و ما همه شناورها را رصد می کنیم ، پر واضح است که دست پاک های دولت کربلایی محمود آرادانی ( احمدی نژاد خان ) که از دوران طفولیت با روش های انباری آشنا بوده اند این هشت کشتی نفتکش را هم به روش انباری از کشور خارج کرده اند !
پیشنهاد ما به مسئولان قضایی این است که برای شناسایی دکل دزدها و ربایندگان نفتکش های عظیم ، به طرز راه رفتن مسئولین از خود گذشته و ایثارگر و رنج کشیده ( درد کشیده ! ) نگاه کنند و ببینند کدامیک گشاد گشاد راه می روند !
در واقع اگر همان موقع که جند نفر از دست پاک ها با روش انباری دکل ها را داخل قسمت تحتانی بدن خود جا داده و از کشور خارج کرده بودند پزشکی قانونی وارد عمل می شد و این افراد را بخیه می زد ، و یا همانطور که استخر آب سنگین اراک را با بتن و سیمان پر کردند ، قسمت تحتانی این برادران قاچاقچی را هم پر می کردند ، کار قاچاق ( با گشاد سازی ! ) به جایی نمی کشید که بتوانند نفتکش را هم به روش انباری از کشور خارج نمایند !
_______________________________
بر اساس اسناد و اطلاعاتی که اخیرا منتشر شده است در دوران ریاست جمهوری کربلایی محمود احمدی‌نژاد ( تحفه آرادان ) در کنار دکل‌های مفقود شده، سرنوشت سه فروند کشتی نفتکش ایرانی نیز تا این لحظه نامعلوم است !
به قرار مسموع در دولت پاک دست محمود احمدی‌نژاد هشت فروند نفتکش غول پیکر ایران بدون امضای قرارداد حقوقی در اختیار یک تبعه یونانی قرار گرفت که نامبرده با سوء استفاده از موقعیت، هر هشت فروند کشتی نفتکش را به همراه محموله‌های نفتی موجود در آن در اختیار گرفت و از حوزه جغرافیایی کشور خارج کرد و نفتکش ها را با بار موجود در آن فروخت !
بر اساس این گزارش، از پایان دولت احمدی‌نژاد و روی کار آمدن دولت جدید، پس از برکناری مسئولین مرتبط با این تخلف و فعالیت های مداوم دولت یازدهم، تاکنون خبری از این کشتی‌ها در دست نیست و نفتکش‌ها کماکان مفقود هستند !
در بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد تا کنون سه فروند نفتکش توسط تبعه یونانی به فروش رسیده و در نتیجه بالغ بر یکصد میلیون دلار از اموال ملی از بین رفته است !

آیا ترامپ دست نشانده کلینتون ها است ؟


دونالد ترامپ نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چگونه ارزیابی خواهد کرد؟ بسیاری معتقدند که کمپین وی عملیاتی به نیابت از حزب دموکرات برای ضربه زدن به حزب جمهوری خواه است.
شاید مدرک درستی وجود نداشته باشد که ثابت کند بسیاری از مردم چنین اعتقادی دارند. پس در مقابل چطور می توان در مورد نامزدی وی اظهارنظر کرد؟
برای آغاز یک تصویر وجود دارد. تصویری که دونالد ترامپ و همسر جدیدش را در ضیافت آغاز زندگی مشترکشان کنار بیل و هیلاری کلینتون نشان می دهد. بیل کلینتون درست پیش از اعلام کاندیداتوری دونالد ترامپ با وی صحبت می کند. ترامپ بدون شک در سال های گذشته به کمپین های کلینتون کمک کرده است. دوستی ایوانکا ترامپ و چلسی کلینتون هم موضوع دیگری است که جالب توجه است.
همه این موارد به حدس و گمان ها می افزاید. یک توضیح کمتر گمراه کننده دیگر هم برای اشتباهات سیاسی واضح و آشکار ترامپ وجود دارد و آن هم عدم توجه به مشورت شخصیت های حرفه ای سیاسی از سوی شخص ترامپ است که بیش از حد به خود مغرور است.
با این وجود این تئوری که ترامپ دست نشانده کلینتون ها است، شواهد بیشتری از برخی از دعاوی ترامپ مانند تاسیس داعش از سوی اوباما یا کشتن یکی از مقامات کمیته ملی حزب دموکرات به خاطر انتشار ای میل های حزب دارد.
سخن پراکنی های تند و تیز اخیر ترامپ طی چند هفته گذشته به ویژه در مورد امنیت ملی، بیش از آن که به دیگرانی که هدف وی بوده اند آسیب بزند، به شخص وی ضربه زده است.
اظهارات ترامپ در موضوعات مختلف مثلا در مورد داعش، در مورد جنگ عراق یا در مورد خانواده خان، نه تنها اشتباه بوده بلکه شرایط را برای باراک اوباما و هیلاری کلینتون هم فراهم کرده است که از زیر انتقادات فرار کنند. طبیعی است که رد کردن اتهامات احمقانه مانند این که اوباما بنیان گذار داعش است، بسیار راحت تر از پاسخ گویی به انتقادات مطرح شده از دولت در حیطه سیاست خارجی است.
برای آغاز از برجام آغاز می کنیم. روزنامه وال استریت ژورنال این ماه گزارش کرد که ایران هم زمان با آزادسازی آمریکایی های بازداشت شده، 400 میلیون دلار پول نقد دریافت کرده است. جمهوری خواهان کنگره هم اکنون در حال بررسی موضوع هستند. در 12 آگوست سناتور «مایک لی» و سناتور« تد کروز» نامه ای به اوباما نوشتند و از وی در مورد مغایرت این پرداخت با قانون منع مبادلات مالی میان آمریکا و ایران سوال پرسیدند. این یکی از مواردی است که یک نامزد جمهوری خواه متعارف و معقول باید بدان بپردازد، اما کمپین ترامپ حتی کوچکترین ورودی به این موضوع نکرد !
هفته گذشته نیز گزارشی از سوی کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان در مورد سی.آی.ای مطرح شد، اما این موضوع هم در هیاهوی به پا شده از سوی ترامپ در مورد اهدای مدال کمک به داعش به کلینتون و اوباما و پیش کشیدن موضوع مخالفت کلینتون با اصلاحیه دوم قانون اساسی، گم شد.
بر اساس این گزارش، ارزیابی های دقیق و در عین حال بدبینانه تحلیلگران اطلاعاتی در مورد جنگ اوباما علیه داعش، اغلب از نسخه نهایی حذف می شده اند.
به گفته «مایک پومپئو» عضو مجلس نمایندگان، حذف بخش هایی از گزارش سازمان اطلاعات مرکزی به گونه ای که تلاش های دولت آمریکا برای مبارزه با داعش مثبت جلوه کند، باعث شد که آمریکا به قدر کفایت منابع مورد نیاز برای مهار این تهدید را که هم اکنون رشد یافته فراهم نکند.
این رفتار تبدیل به یک الگو شده است. اوباما مانند بیشتر روسای جمهور در دوران حاضر به طور گزینشی اسرار دولت را آشکار می کند. امکان دسترسی بیش از اندازه فیلم سازان به اطلاعات مربوط به حمله ای که ختم به کشته شدن بن لادن شد، فراهم شده اما به طور هم زمان کاخ سفید سرعت دسترسی کمیته نظارت مجلس نمایندگان به اطلاعات لازم برای انجام بررسی های مربوط به حمله به بنغازی در 2012 را کند کرده است.
این سبک انتقادات از اوباما به اندازه موسس داعش خواندن وی برجسته نشده است. رویکرد فعلی ترامپ به مخالفان سیاسی وی سود می رساند. در نهایت باز هم باید این سوال را بپرسیم که برنده اصلی کمپین پارانوئید و خالی از حقیقت ترامپ کیست؟ بسیاری معتقدند که برنده اصلی آن هیلاری کلینتون است.

چرخش ترکیه در سوریه و نادیده گرفتن عربستان سعودی


مهرداد فرهمند بی‌بی‌سی قاهره : برخی ناظران عرب معتقدند که آمریکا عزم خود را جزم کرده که تا پیش از پایان ریاست جمهوری باراک اوباما پرونده داعش را ببندد و در همین راستاست که به «هم پیمانی» ای وارد شده که ایران و روسیه هم در آن قرار دارند و متضمن همکاری با بشار اسد است
مقامهای عرب و به طور مشخص، در عربستان سعودی و محور تحت حمایتش، واکنشی رسمی به چرخشی که اخیرا در سیاست ترکیه در سوریه مشاهده می‌شود نشان نداده‌اند اما نگرانی و نارضائی آنان در رسانه‌ها و در زبان چهره‌های رسانه‌ای این محور هویداست.

تحلیل ناظران عرب این است که توافق پشت پرده ای میان ترکیه و آمریکا از سویی و ایران و روسیه از سوی دیگر بر سر آینده سوریه شکل گرفته است که بنابرآن، بشار اسد تا سال آینده که موعد انتخابات ریاست جمهوری در کشورش سر برسد، بر سر قدرت خواهند ماند و پس از آن، دیگر در انتخابات نامزد نخواهد شد تا راه برای تشکیل حکومتی که مورد توافق قدرتهای مذکور باشد، باز شود. در این فاصله هم بسوی تشکیل دولتی در سوریه گام برده خواهد شد که هم نظام کنونی حاکم بر سوریه در آن سهم داشته باشد و هم آنانی که مخالفان میانه رو توصیف می شوند. در چنین تحلیلی، عملیات نظامی کنونی ترکیه در جرابلس نیز گامی برای دادن دست بالا به گروههای مسلح مورد حمایتش تلقی می شود تا بتوانند امکان بیشتری در سهم خواهی داشته باشند.

چنین معادله ای که نشانی از عربستان سعودی در آن به چشم نمی خورد در نسخه دیروز روزنامه سعودی الشرق الاوسط، همپیمانی «ملا و تزار و سلطان و جلاد» توصیف و زنهار داده شد که ترکیه در حال ارتکاب خطائی بزرگ است. امروز هم در الحیات، دیگر روزنامه مهم سعودی به ترکیه هشدار داده اند که قضیه به همین سادگی نیست و طرحی که درانداخته است، سرآغاز فصل تازه ای از جنگ خواهد بود.
در این میان، موضع قطر هم قابل توجه است که پس از دو سه سالی که به نظر می رسید می کوشد رقیبی برای منافع عربستان سعودی جلوه نکند، اکنون دوباره علائمی از خود بروز می دهد که نزدیکی به ترکیه را به قرار گرفتن در کنار عربستان سعودی ترجیح می دهد. سخنان اخیر محمد آل ثانی، وزیر خارجه قطر که بر پایان جنگ در سوریه پا فشرده، از دید تحلیلگران عرب، موضعگیری در برابر سعودیهاست که بر حمایت از نیروهای مسلح در سوریه تا غلبه کامل آنها بر نظام حاکم اصرار می ورزند.

بدین ترتیب به نظر می رسد، چرخش سیاست ترکیه به معنی بر خوردن دوباره ورقهای معرکه سوریه نیز خواهد بود و صفبندیهای تازه ای در جنگ خودنمایی خواهد کرد.

صرف نظر از هر توافق و سازش و تاکتیکی که میان ترکیه با قدرتی منطقه ای همچون ایران یا جهانی همچون روسیه حاصل شود، استراتژی همپیمانی ترکیه و آمریکا پابرجا و ریشه دار و تغییر ناپذیر است
در حال حاضر، کردها که به مدت حدود چهار سال با نظام سوریه در مناطق شمال شرقی این کشور تعامل و همکاری داشتند و حاکمیتی مشترک بر بخشی از این مناطق اعمال می کردند، با نیروهای نظام درگیر شده اند و حتی گزارش می شود که عربها و آشوریهای ساکن در شمال شرق سوریه را هدف حمله قرار داده اند. ارتش سوریه هم متقابلا نیروهای کرد را بمباران کرده است. ترکیه نیز هشدار داده که اگر کردها به شرق فرات عقب ننشینند، با آنان مانند داعش رفتار خواهد کرد، یعنی از بمباران بی نصیب نخواهند ماند.

از سوی دیگر، حمایت نظامی ترکیه از بخشی از نیروهای مسلح اسلامگرا در سوریه که عمدتا به اخوان المسلمین گرایش دارند، می تواند آنها را در موضعی برتر نسبت به نیروهای دیگری قرار دهد که مورد حمایت عربستان سعودی‌اند و گرایشهای اسلامی افراطی‌تری دارند. این نیروها که پیشتر هم در سوریه با یکدیگر بوده‌اند ممکن است بار دیگر بر سر قلمروهای تحت نفوذ خود همچون گذشته با یکدیگر درگیر شوند.

نگرانی سعودیها از نادیده گرفته شدن در تعیین سرنوشت سوریه و سهم بردن از آن، می تواند آنها را بر آن دارد که بر پشتیبانی خود از نیروهای مسلح مورد حمایت خود در سوریه بیفزایند حتی اگر این نیروها برای حفظ قلمرو خود یا کسب قلمرو بیشتر با نیروهای مورد حمایت ترکیه درگیر شوند. این یعنی بازگشت سوریه به دو سال نخست بحران در این کشور که مجموعه‌ای از نیروهای مسلح مختلف از سویی با نظام و از سویی با یکدیگر درگیر بودند.
در این بین، پشتیبانی از نیروهای کرد می تواند برگه‌ای در دست سعودیها شود، بخصوص آنکه در این راه خود را در کنار آمریکا می‌بینند. رسانه‌های عرب در پوشش سفر جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا به ترکیه به شکل گسترده‌ای بر جا انداختن این دیدگاه در ذهن مخاطبان تاکید کرده‌اند که آقای بایدن به ترکیه گوشزد کرده که کردها خط قرمز آنها هستند و اجازه نخواهد داد کیان آنها در خطر قرار گیرد.

ناظران در رسانه های عرب معتقدند که آمریکا عزم خود را جزم کرده که تا پیش از پایان ریاست جمهوری باراک اوباما پرونده داعش را ببندد و در همین راستاست که به «همپیمانی» ای وارد شده که ایران و روسیه هم در آن قرار دارند و متضمن همکاری با بشار اسد است. عنصر اصلی معادله ای که رسانه های سعودی با عنوان همپیمانی ملا و تزار و سلطان و جلاد مطرح می کنند، حذف یا دست کم تضعیف جدی داعش است. در نبود داعش و با توافق قوای مذکور، نظم تازه ای در سوریه می تواند شکل بگیرد که سعودیها در آن دخیل نبوده اند و در نتیجه، ممکن است از منافعش بی نصیب بمانند. بدتر آنکه در عراق هم، تضعیف و حذف داعش به معنی افزایش اقتدار نیروهای شیعه مورد حمایت ایران خواهد بود که سعودیها نمی توانند به آن رضایت بدهند. بنابراین، اگر قرار باشد گامی در جهت ناکامی نقشه «ملا و تزار و سلطان و جلاد» برداشته شود، قاعدتا باید مقابله با داعش را بر آنان سخت کرد.

عملیات نظامی کنونی ترکیه در جرابلس گامی برای دادن دست بالا به گروههای مسلح مورد حمایتش تلقی می شود تا بتوانند امکان بیشتری در سهم خواهی داشته باشند. 
اگر آن گونه که در رسانه های عربی به ترکیه هشدار داده شده، گامی در جهت سیاست تازه ترکها در سوریه برداشته شود، کلاف سوریه سردرگمتر از قبل هم خواهد شد و این پیچیدگی، آثار خود را در روابط قدرتهای منطقه ای و جهانی با یکدیگر نیز نشان خواهد داد، بویژه آنکه به نظر می رسد پس از دفع کودتای نافرجام در ترکیه، روابط این کشور با سعودیها و متحدانش دیگر به گرمی سابق نیست.

اما آنچه در هر تحلیلی از چرخشهای ترکیه باید در نظر داشت این است که صرف نظر از هر توافق و سازش و تاکتیکی که میان این کشور با قدرتی منطقه ای همچون ایران یا جهانی همچون روسیه حاصل شود، استراتژی همپیمانی ترکیه و آمریکا پابرجا و ریشه دار و تغییر ناپذیر است. ترکیه همچنان عضو ناتو و متحد نظامی آمریکاست و جو بایدن هم امروز در آنکارا تاکید کرد که مردم ترکیه دوستی مهمتر از آمریکا ندارند.


شاید آنچه امروز نسبت به گذشته فرق کرده این است که در گذشته، آمریکا بود که خط مشی را تعیین می کرد و متحدانش را پشت سر خود هدایت می کرد اما اکنون ابتکار عمل دست متحدان آمریکا افتاده و آمریکاییها هستند که خود را با آنها تطبیق می دهند. این ابتکار عمل نیز گاهی در دست متحدی همچون عربستان قرار می گیرد و گاه در دست ترکیه. 




* به نقل از تلویزیون میهن mihantv.com

میدان مشق تهران و سر در باغ ملی

 تهران یکی از معدود پایتخت ها و شهرهای بزرگ جهان است که از نظر داشتن آثار و بناهای تاریخی بسیار فقیر می باشد ، و در مورد آثار اندک موجود هم نه تنها حفظ و نگهداری به عمل نمی آید ، بلکه آثار بجا مانده را هم تخریب و تبدیل به پاساژ و خانه و آپارتمان می کنند .
( برای مثال باید گفت که کاخ مرمر در چهارراه کاخ - خیابان سپه یکی از فاخر ترین آثار معماری ایران و مجموعه ای از هنرهای سنگ کاری ، کاشیکاری ، گچ بری ، نقاشی ، آئینه کاری و . . . می باشد که توسط هنرمندان نامی اوایل پادشاهی رضاشاه کبیر ، بنیانگذار ایران نوین ، ساخته شده و بویژه گنبد کاشیکاری آن از نفایس معماری ایران است . همچنین بر روی دیوار های کاخ مرمر نقاشی های منحصر بفردی از مرحوم کمال الملک وجود دارد .
این کاخ مدتی دفتر کار رضاشاه کبیر بوده است و در دوران پهلوی دوم ، محمد رضاشاه آن را به شهرداری تهران واگذار کرد تا با اشیاء و مبلمان نفیس آن که کلا عتیقه و ساخته شده توسط هنرمندان صنایع دستی کشور نظیر اساتید منبت کاری و میناکاری بود تبدیل به موزه شده و درهای آن برای بازدید عموم و جهانگردان خارجی باز شود .
اما پس از تغییر سلطنت در ایران ( 22 بهمن 1357 ) این کاخ تبدیل به دفتر کار حجت الاسلام رفسنجانی شده است !
نداند بجز ذات پروردگار / که فردا چه بازی کند روزگار ! )
یکی از سایت های تاریخی باقیمانده در تهران باغ ملی یا میدان مشق است .
میدان مشق مربوط به دوره قاجار است و در تهران، محدوده بین خیابان امام خمینی و سی تیر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۳۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این میدان مدت کوتاهی نیز در دوره رضاشاه به نام باغ ملی خوانده می‌شد و بعد از آن ساختمان‌های دولتی در آن ساخته شد.
ميدان مشق در آغاز منطقه‌ای نظامی بوده که برای کاربرد تمرین رزمی قشون در زمان فتحعلی شاه ساخته شده بود.
در سفرنامه جکسون این میدان چهارگوش با درازا و پهنای نزدیک به ۴٠٠ ﻣﺘﺮ یکی از بزرگترین میدان‌های نظامی تهران معرفی شده است.
بعد از آنکه طرح برپایی نخستين باغ همگانی (پارک) شهر تهران در زمین‌های درون میدان مشق برنامه‌ریزی و پیاده‌سازی شد و از همین رو نام "ميدان مشق" به "باغ ملی" دگرگون شد. با این حال باغ ملی چند سال بيشتر دوام نیاورد و در محوطه آن، ساختمان‌هایی از جمله ساختمان وزارت امور خارجه، كتابخانه ملی و موزه ايران باستان ساخته شد. گرچه نام اين باغ هنوز بر سر دروازه میدان مشق پا برجا مانده است.
این میدان که سربازخانه مركزی در میانه آن جای گرفته بود، از شمال به خیابان سوم اسفند (سرهنگ سخایی کنونی)، از شرق به خیابان علاءالدوله (فردوسی کنونی)، و از غرب به خیابان قوام‌السلطنه (سی تیر کنونی) و از جنوب به خیابان باغشاه یا سپه محدود می‌شود.
ساختمان‌های كنونی اداره پست (دربردارنده موزه وزارت پست و تلگراف و تلفن‌)، شهربانی كل كشور (نیروی انتظامی کنونی)، وزارت امور خارجه‌، موزه ملی ایران (موزه ایران باستان)، موزه و كتاب خانه ملی ملك‌، اداره كل ثبت اسناد و املاك كشور، و بنای نخستین شركت ملی نفت - شرکت نفت ایران و انگلیس (ساختمان کنونی شماره ۳ وزارت امور خارجه) در این میدان جای داشتند و سردر باغ ملی میان ساختمان پستخانه (در جایگاه کنونی موزه وزارت ارتباطات) و ساختمان پیشین شركت ملی نفت (ساختمان شماره ۳ وزارت امور خارجه) جای داشت و راه ورودی به خیابان ملل متحد از خیابان سپه (خیابان امام خمینی) بود.
عکاس‌خانه خوش‌آوازه و پرونق آنتوان سوریوگین در خیابان علأالدوله، در جنب شرقی میدان مشق قرار داشت.
پس از نوسازی میدان در زمان ناصرالدین‌شاه، دروازه‌ای برای میدان ساخته شد که گاه شاه از بالای آن تمرین نظامیان را نظاره می‌کرد. در زمان وزیر جنگی رضاخان، آن سردر را خراب کردند و در شرق آن سردر دیگری شبیه به آن ساختند که امروز پابرجاست.
ساختمان‌ها و بناهای این میدان به مانند بیشتر ساختمان‌های هم‌دوره خود از سبک ویژه‌ای پیروی می‌کردند. این سبك در معماری ایران كه آمیزه‌ای از معماری دوران‌های گوناگون تاریخی ایران و سبک‌های اروپایی است‌، در هر بنایی به شیوه‌ای بکار گرفته شده است.
قدیمی‌ترین ساختمان اين مجموعه عمارت قزاقخانه است که در سال ۱۲۸۰ هجری قمری و در زمان ناصرالدین شاه پی ریزی شده و جدیدترین آن كتابخانه و موزه ملی ملک است كه بنای آن برگرفته از معماری سنتی ایران است وپس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۵ خورشیدی در بخشی از باغ وزارت امورخارجه و با بی سلیقگی کامل ساخته شده است و تناسبی با بناهای قدیمی این محوطه ندارد !
بنای سردر باغ ملی‌، آمیزه‌ای از سبک‌های ایرانی و اروپایی است که به ویژه در كاشی‌كاری و كلاه‌فرنگی اعمال شده و بر پایه معماری روز خود الگوبرداری شده است. این بنا دارای دو نمای مختلف بیرونی و درونی است‌. نمای بیرونی از هشت ستون آجری به صورت جفت تشكیل شده است. پهنای دروازه باغ ملی از شرق به غرب كم‌تر از ۲۷ متر است‌. این پهنا در گذشته به خاطر وجود دو اتاق بازرسی یا نگهبانی واقع در سمت شرق و قسمت غربی بنا، بیش‌تر هم بوده است که بعدها اتاق غربی بخشی از بنای شركت نفت ایران و انگلیس و اتاق شرقی به بنای اداره پست تهران واگذار شد و پس از چندی هم تخریب شد. ستون‌های نمای درونی متفاوت از نمای بیرونی است. از طرح‌های نمای درونی می‌توان صحنه تسخیر تهران در كودتای ۱۲۹۹ و دروازه و برج و باروهای تهران (احتمالاً دروازه قزوین‌) را نام برد. سردر باغ ملی گذشته از نقاره‌زنی‌، دیده‌بانی و دروازه تردد نظامی‌، در واقع در جایگاه یادبود فتح تهران در كودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ خ. توسط رضاخان سردار سپه بود كه در كاشی‌كاری بدنه سردر آشکارا دیده می‌شود.
در هر ساختمان این میدان شیوه‌ای ویژه اجرا شده‌ است. در ساختمان موزه ایران باستان (۱۳۱۶-۱۳۱۲ خورشیدی) با الگو از طاق کسری و ایوان مداین‌ از سبک معماری ساسانی بهره‌ گرفته شده، در بنای کاخ شهربانی ۱۳۱۴-۱۳۱۱ خ.، به سبك معماری هخامنشی‌، بنای كاخ وزارت امور خارجه (۱۳۱۶-۱۳۱۲)، به سبك هخامنشی و به تقلید از کعبه زرتشت در نقش رستم و ساختمان ثبت اسناد و املاک (۱۳۱۴-۱۳۱۳)، با آمیزه‌ای از سبك معماری هخامنشی‌، ساسانی‌، اسلامی و اروپایی انجام شده كه به روشنی قابل تشخیص است‌. بهره‌گیری از سبک‌های معماری ایران باستان با سازه و کارکرد امروزی از ویژگی‌های آشکار آن دوره به شمار می‌رود. 
خیابان و پیاده‌راه میانی این میدان با نام خیابان ملل متحد، از پهناورترین پیاده‌راه‌های ایران است.
در درون این میدان ساختمان‌ها، بناها و کاخ‌های گوناگونی جای گرفته است که از میان آنها می‌توان موارد زیر را برشمرد:
سردر باغ ملی
موزه پست و تلگراف (اداره پست)
موزه ملی ایران
موزه ایران باستان
کاخ شهربانی (ساختمان شماره‌ ۹ وزارت امور خارجه)
موزه عبرت (بازداشتگاه کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری ساواک شهربانی یا بازداشتگاه توحید)
موزه سکه بانک سپه
مجموعه قزاقخانه (دانشگاه هنر)
وزارت امور خارجه
ساختمان شماره ۳ وزارت امور خارجه (ساختمان شرکت نفت ایران و انگلیس پیشین)
باشگاه افسران (ساختمان شماره‌ ۷ وزارت امور خارجه)
کتابخانه و موزه ملی ملک
موزه علم و فناوری
ساختمان شماره دو سازمان ثبت اسناد و املاک ایران
بوستان معلم
ساختمان‌های تاریخی دیگری نیز همچون موزه جواهرات ملی ایران، کاخ دادگستری تهران و ساختمان هنرستان دختران (مدرسه‌ کودکان بی‌سرپرست) در نزدیکی این میدان جای دارند. همچنین این میدان نزدیک به مجموعه ساختمان‌های بانک ملی ایران در خیابان فردوسی و میدان توپخانه و ساختمان‌های تاریخی پیرامون آن می باشد . 
رضاشاه پهلوی که بسیار به تاریخ و تمدن پرشکوه باستانی ایران علاقمند بود در احداث بناهای مهم در تهران و شهرهای بزرگ نظارت عالیه داشت و دستور داده بود معماری باشکوه گذشته ایران در بنای ساختمان های جدید احیا گردد . 
نمایش‌های دوچرخه‌سواری و موتورسواری برای نخستین بار در این مکان برگزار شد. همچنین نخستین بار ﺑﺮای نمایش ﭘﺮواز بالن‌ و نیز فرود نخستین هواپیما در دوران جنگ جهانی اول در این میدان انجام شد.
میدان مشق هم چنین جایگاه به دار آویختن میرزا رضا عقدایی‌، معروف به میرزا رضا کرمانی، قاتل ناصرالدین شاه در سال ۱۳۱۴ ه.ق‌. است. این مراسم اعدام در برابر ۵۰۰۰ نفر از مردم انجام شد و گفته می‌شود جسد وی دو روز بر دار ماند. شیخ فضل‌الله نوری نیز در همین میدان به دار آویخته شد.